Tijd voor een schepen van Geluk

Waar de meeste partijen de laatste dagen voor de verkiezingen de kiezer trachten te overtuigen van hun burgemeesterkandidaat doe ik het anders. Je hoeft niet op mij te stemmen om burgemeester te worden, maar ik zou wel graag onze schepen van geluk te worden. Omdat ik dat graag en goed zal doen. Maar helaas ook uit bittere noodzaak, want recent onderzoek toont aan dat actie nodig is op het vlak van mentaal welzijn.

Geluk is geen soft gelul in de marge door wereldvreemde idealisten. Geluk en levenskwaliteit zijn knalharde voorwaarden voor een gezonde en welvarende stad. Een paar cijfers. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 werknemers zijn job niet als zinvol ervaart. Elke dag ondernemen 28 Vlamingen een poging tot zelfmoord, waarvan er drie effectief zijn. Nergens in West-Europa is dat cijfer zo hoog. Het ‘Nationaal Geluksonderzoek’ onder leiding van professor Lieven Annemans (UGent) toonde aan dat 46% van de Belgen zich eenzaam voelt en dat wie zich eenzaam voelt vier keer meer kans heeft om ongelukkig te zijn.

Een betere geluksgevoel verhoogt daarnaast ook de levensverwachting en doet de uitgaven op het vlak van gezondheidszorg dalen. Geluk doet mensen ondernemen en laat hen engagementen opnemen om zo bijvoorbeeld een kostenbesparende factor te zijn in de strijd tegen eenzaamheid.

Geluk heeft ook zelfs positief effect heeft op de eerlijkheid waarmee mensen hun belastingbrief invullen. Werken aan het geluk van de inwoners heeft dus een positief effect op de jaarresultaten. Waar wachten we op. Tijd voor een schepen van geluk. Ik ben, vanop plaats 3 bij CD&V Wilrijk, alvast kandidaat.

Als het van mij afhangt is het takenpakket van deze schepen:

  • Meten en opvolgen van de geluksindicatoren (zoals bv. de werkloosheidsgraad, stressniveau op het werk, onveiligheidsgevoel, hoeveelheid nitraat in het water) om zo waar nodig het beleid bij te sturen, maar evengoed om op objectieve, meetbare criteria voor geluksexperimenten vast te leggen.
  • Geluksplekken, zoals speeltuinen, stilteplekken, … oprichten, onderhouden, promoten en vrijwaren.
  • Een team van gelukszaaiers oprichten, aansturen en ondersteunen (burgers die veel voldoening halen uit het gelukkig maken van anderen en goed zijn in menselijke contacten).
  • Op zoek gaan naar valkuilen voor geluk en deze ofwel wegwerken, ofwel aanduiden en inwoners sterken om met deze valkuilen om te gaan.
  • Waardering en appreciatie onderdeel maken van het communicatieproces
  • Wilrijk laten erkennen als een geluksgemeente. Een gemeente waar bestuur en verenigingen werken aan het geluk van hun inwoners.

Als ingenieur, oud jongerenpastor en zelf ook gelukszaaier heb ik alvast de voorbije jaren tal van ervaring opgedaan om de eerste schepen van geluk van Wilrijk te worden. “Schepen van Geluk is een nieuwe taakomschrijving en het zal in de eerste plaats niet eenvoudig zijn om de andere partijen te overtuigen van de noodzaak van deze functie. Zeker in tijden waarin een harde politieke taal wordt gehanteerd geen makkelijke opgave.”

Kies dus op 14 oktober voor een schepen van geluk. Kleur mijn bolletje op plaats 3 bij CD&V Wilrijk en zo gaan we samen voor meer geluk.

3 reacties

Heel origineel en fris idee Thijs! Een schepen die de vele kleine gelukbrengende aspecten in het dagelijks leven
stimuleert en combineert om tot een hoger gemeenschappelijk geluksgevoel te komen… Roger Van Praet

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.