Laat jonge ouders niet in de shit zitten!

Gisteren vierden we de echte Moederkesdag, uiteraard op 15 augustus met Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Een ideaal moment om met Jong CD&V Antwerpen voor de invoering van een stedelijke geboortepremie te pleiten. “De premie zou € 40 bedragen en wordt gekoppeld aan een bezoek aan het Huis van het Kind.”, vertelden Sam Voeten en ikzelf, de jonge papa’s van dienst bij CD&V. Ouders krijgen de som echter niet zomaar op hun bankrekening gestort.

Geen idee hoeveel pampers ik al heb ververst. En op moederkesdag moet ik eerlijk toegeven, Sofie is daar een grotere held in. In ieder geval, Sam en ik zijn alleszins niet aan ons proefstuk toe. Voeten is de gelukkige vader van een tweeling van anderhalf jaar. En hier ligt er sinds juni nog een kindje  extra in de wieg en komt de teller zo op drie stuks. “Een kind krijgen is een prachtig geschenk, dat kan elke ouder bevestigen. Maar het gaat gepaard met heel wat organisatorische en financiële uitdagingen, los van je slaapritme.”, weten beide vaders. Daarom is de financiële steun van familie en de overheid meer dan welkom. Om ouders een extra zetje te geven, worden er in héél wat gemeenten en steden lokale geboortepremies toegekend (zie niet-exhaustieve lijst op de website van Sam). Die premies verschillen sterk, zowel qua bedrag als qua criteria. Jong CD&V stelt daarom op de échte Moederkesdag een geboortepremie voor de toekomstige Antwerpse ouders voor.

Concreet

De premie zou € 40 bedragen, maar niet zomaar op de bankrekening gestort worden. “Het is namelijk belangrijk dat deze premie wordt gebruikt ter ondersteuning van het zonet uitgebreide gezin.”, aldus Voeten en van den Brande. De jonge tsjeven bewandelen daarom een aantal pistes. “Zo kan de premie in de eerste plaats ingeruild worden voor herbruikbare pampers, een duurzame variant van de klassieke pamper. Wie daar geen beroep op wenst te doen, heeft recht op een bepaald aantal vuilniszakken. Door de behoefte van je allerliefste oogappel heb je daar nogal wat… behoefte aan.”, knipogen de jonge CD&V’ers. In Leuven en Essen zie je deze varianten bijvoorbeeld terugkomen.

Lees meer over de herbruikbare luiers op mijn vrouw haar blog www.natuurlijksofie.be

Een andere piste is het populaire systeem van cadeaubonnen om te shoppen bij lokale handelaars. “Omdat de Antwerpse economie complexer en van een andere grootteorde is, kijken we naar de belangenorganisaties om samen een voorstel uit te werken.”, aldus Voeten en van den Brande. Mogelijks kunnen initiatieven zoals “Cadeaubon Antwerpen’ instappen. Ze stippen aan dat de keuze ook aan ouders gelaten kan worden, waarbij de onderlinge prijs van de opties licht verschillend kan zijn.

Unizo Antwerpen is alvast enthousiast. Zo reageerden ze in de Gazet van Antwerpen op ons voorstel:

“Unizo Antwerpen Stad is het idee van Jong CD&V wel genegen. De ondernemersorganisatie pleit bij de stad Antwerpen al langer naar meer initiatieven om aankopen bij de lokale handelaars te promoten.

“Ik zie dat de stad Antwerpen allerlei zaken laat maken met het logo van de stad, al of niet in China, om cadeau te doen aan mensen”, zegt Nico Volckeryck, voorzitter Unizo Antwerpen Stad. “Het is ons voorstel altijd geweest om mensen een bon te geven waarbij ze iets kunnen kopen bij de lokale zelfstandigen. In het district Antwerpen gebeurt dit trouwens al voor pensioneringen of 100-jarigen. Een geboortepremie zou een mooie aanvulling zijn. Ik hoop dat het stadsbestuur deze initiatieven overneemt, want dit is goed voor de lokale economie en tewerkstelling.”

Niet zomaar

De bonnen zou je kunnen afhalen in de Huizen van het Kind. “Zo maken jonge ouders, ook uit kansengroepen, kennis met de werking van deze Huizen.”, klinkt het. Voeten en Van den Brande wensen tenslotte ook dat er een bepaalde band met de stad bestaat. “Dat gebeurt in tal van andere gemeenten ook, zoals Zaventem en Wommelgem. We stellen voor dat de moeder minstens één jaar in ’t Stad gedomicilieerd moet zijn.”, klinkt het. De premie zou ook gelden in geval van adoptie. Ze zou, in tegenstelling tot andere gemeenten, niet stijgen bij eventuele bijkomende kinderen.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.