Geef jong talent kansen en maak een drone zone in Antwerpen

Wat als… beginnende drone piloten géén dure opleiding van meer dan 3.500 euro moeten volgen? 

Wat als… de luchtvaartautoriteiten niet bij elke kleine, korte drone vlucht moeten gecontacteerd worden?

Wat als… je geen Google formulier moeten invullen om de burgemeester op de hoogte te brengen van je drone vlucht?

De huidige aanvraagprocedures om in Antwerpen een drone te laten opstijgen en de keuze om heel het luchtruim van Antwerpen tot het strengste luchtruim van Vlaanderen te maken, geeft beginnende drone piloten geen kans. We geloven in innovatie maar om nieuwe talenten te laten uitgroeien tot experten is er ruimte nodig. Daarom stelden Soufiane Amrani en ikzelf gisteren voor dat de Stad onderhandelingen opstart met luchtverkeersleider Belgocontrol en het directoraat-generaal luchtvaart, DGLV, om in Park Spoor Noord een afgebakende drone zone te maken.

Uit recent onderzoek van Agoria en PWC blijkt dat drones 1000 extra jobs en een een significante economische groei teweeg kunnen brengen. Maar helaas is de te strikte Belgische wetgeving, maar ook de nog striktere implementering in de Antwerpse code voor politiereglementering een enorm struikelblok voor deze creatieve sector vol groeipotentieel. Soufiane Amrani wil dat Antwerpen mee het voortouw neemt in deze groeiende tak in het ondernemerslandschap: “we moeten niet blijven wachten, maar proactief jonge ondernemers aansporen om te testen en experimenteren met drones.”

Momenteel is heel het Antwerps grondgebied een no-fly zone, tenzij in de allerstrengste klasse 1a. Bijgevolg vraagt elke filmopname of vlucht met een drone boven Antwerpen een opleiding van minimaal €2700 euro en een doorgedreven toelatingsprocedure die meer dan 10 dagen op voorhand moet aangevraagd worden. “We vragen ons af of deze strikte implementering nodig is voor heel het gebied. Voor sommige zones van de stad is dit nodig uit veiligheidsoverwegingen. Maar momenteel kiest men voor blind verbieden en fnuikt men ondernemen. Dat terwijl ook meer mogelijk is.” vertelt Thijs Van den Brande.

 

Amrani en Van den Brande stellen daarom een soort van ‘segregated airspace’, zeg maar DroneZone, voor, in navolging van droneport in Sint-Truiden. De lokale overheid heeft immers de bevoegdheid om in onderhandeling te gaan met DGLV en Belgocontrol en een zone uit te werken waar ondernemers kunnen experimenteren met drones vooralleer ze grotere investeringen moeten doen. “Geen eenvoudige onderhandelingen,” vertelt Amrani, “maar Antwerpen moet haar voortrekkersrol opnemen en niet afwachten.”

Uit navraag blijkt dat zo’n DroneZone haalbaar moet zijn in Park Spoor Noord tot een hoogte van maximaal 60 meter. Op die hoogte wordt niet door bemande luchtvaart gevlogen en bijgevolg vormt er zich daar geen veiligheidsprobleem. Daarnaast is het voorstel om al te werken met de gewichtsklasses en toelatingen die gevraagd zullen worden in de nieuwe Europese richtlijn. Uitzonderlijke omstandigheden doen zich voor, daarom gaat Van den Brande verder: “We pleiten wel aanvullend voor een app waarop piloten aangeven wanneer ze in de lucht zijn en via waar de luchtvaartbegeleiding push berichten kan sturen wanneer het luchtruim in de dronezone gesloten wordt wegens uitzonderlijke omstandigheden. Met bijvoorbeeld Unifly heeft Antwerpen een autoriteit in deze zaken op haar grondgebied. Lokale ondernemers die de stad kan betrekken in haar beleid.”

Ook op Federaal beleidsniveau liggen er kansen om meer ruimte voor ondernemers te bieden. De nieuwe Europese wetgeving die dit najaar ter goedkeuring voorligt en in 2019 ingaat laat expliciet toe om zones te creëren waar, afhankelijk van het gewicht van de drone en lading, gevlogen mag worden. Het is dus belangrijk dat Antwerpen een snelle start neemt in deze implementatie zodat ze klaar staat wanneer de nieuwe regels in voegen gaan en ondernemers snel aan de slag kunnen.

Ook Gazet van Antwerpen (JONGCD&V wil drone zone in Park spoor noord) en Het Laatste Nieuws (JONGCD&V wil oefenterrein voor drones in Park Spoor Noord) kwamen langs om even met de drones te vliegen in Meatpack. Dankjewel Meatpack dat we bij jullie te gast mochten zijn. Deze plek paste perfect bij het voorstel: creatieve ondernemers die aan de slag gaan en kansen zien. 

 

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.