Meet mee de luchtkwaliteit in je straat!

>> Meet mee en bestel je fijnstofsensor op www.wijmetenfijnstof.be 

“Misschien stel je best nog even het joggen een uurtje uit, want de luchtkwaliteit is momenteel niet optimaal in je straat.”  Hoe geniaal zou het niet zijn dat een app op je telefoon je dat meldt wanneer je wil gaan beginnen sporten? Of wat als we een volledige luchtkwaliteitskaart van Antwerpen kunnen maken, live! Daarom ondersteun ik samen met het team van JONGCD&V Antwerpen elke Antwerpenaar die mee de luchtkwaliteit in Antwerpen wil meten.

In het mei werkten 20.000 burgerwetenschappers mee aan de grootste fijnstofmeting in Vlaanderen ooit. Gedurende een maand hingen er over heel de stad en tot ver daarbuiten de gekende borden van de CurieuzeNeuzen. Geen onbekend zicht want ook al in 2016 deden 2000 Antwerpenaren al mee aan de eerste editie van het onderzoek. JONG CD&V Antwerpen is alvast benieuwd naar de resultaten die in september worden bekendgemaakt maar werkt aan de volgende stap: een permanent netwerk van digitale fijnstofsensoren over heel Antwerpen.

Want luchtkwaliteit gaat JONG CD&V aan het hart (en de longen). In februari legden Jan Braeckmans en Sam Voeten hun bezorgdheden duidelijk op tafel: “Smoorverliefd op’t Stad, maar onze longen willen overspel plegen”

Laten we nu van dit debat de inzet maken voor de toekomst. Iedereen ademt dezelfde lucht in. Er is dus maar één weg vooruit, waarbij elke verandering ook bij onszelf begint. De longen van eenieder, ook van de allerkleinsten en zij die nog niet geboren zijn, zullen ons dankbaar zijn.

Meten is weten. Wat als we verder zouden bouwen op CurieuzeNeuzen? De nauwkeurige NO2 metingen van het CurieuzeNeuzen project zijn zeer waardevol om een beeld te krijgen op de luchtkwaliteit in Vlaanderen. De duidelijke zichtbaarheid van de borden en de (voorlopige) resultaten zijn daarenboven ook nog eens een zeer waardevolle wake up call die ons oproepen om mee te werken aan een betere levenskwaliteit. De mosterd hoef je alvast niet ver te gaan zoeken. Het Future City Lab van de Universteit van Stuttgart werkt al enkele jaren aan continue digitale sensoren die de fijnstofconcentratie in de lucht meten. Burgerwetenschappers over heel de wereld gaan er mee aan de slag, maar Antwerpen is een (bijna) blinde vlek.

JONG CD&V Antwerpen engageert zich daarom om samen met de Antwerpenaar een netwerk van digitale fijnstofsensoren over de stad uit te rollen. “Op deze manier kan de Antwerpenaar real-time volgen hoe het met de luchtkwaliteit in zijn of haar wijk gesteld is en groeit de hoeveelheid kwalitatieve data waar wetenschappers en beleidsmakers mee aan de slag kunnen om te werken aan de luchtkwaliteit in onze stad.” verteld Thijs Van den Brande, voorzitter JONG CD&V Antwerpen en hobby sensorbouwer. “Er ontstaat zo een extra dataset die een perfecte aanvulling is voor de resultaten van het CurieuzeNeuzen project en de straatvinken actie.”

Om de uitrol van dit sensornetwerk over heel Antwerpen te realiseren organiseert JONG CD&V Antwerpen een samenaankoop van fijnstofsensoren. “De componenten zijn best specifiek en de montage vraagt een beetje technische kennis, die drempel willen we graag wegnemen voor de Antwerpenaar.” vertelt Thijs Van den Brande. “Het enige wat nodig is is een wifi-verbinding en de mogelijkheid om een usb kabel aan te sluiten op stroom. Dan rest nog enkel de sensor op de gevel hangen en een keer inloggen zodat de sensor kan beginnen meten. Voor € 35 kan iedere Antwerpenaar beginnen met het meten van de luchtkwaliteit in zijn of haar straat.”

De sensoren bestaan uit een microcontroller, een temperatuur en vochtigheidssensor en een fijnstofsensor die werken op usb stroom (en ongeveer € 2,50 aan energiekosten per jaar met zich meebrengen). De meetdata wordt via je wifi netwerk op het internet gedeeld met de wetenschappers. Op basis van de meetresultaten wordt er een kaart opgesteld (link naar de kaart), maar ook de detailinfo van elke sensor kan je raadplegen (sensor in Wilrijk).

Doe mee en sluit je aan om de uitrol van een netwerk van digitale fijnstofsensoren in Antwerpen te realiseren. Reserveer je fijnstofsensor via www.wijmetenfijnstof.be en wij doen al de rest voor jou!

 

Herbekijk de reportage op ATV:

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.