Burgerraad Wilrijk thema #1: het district als tuin voor elke Wilrijkenaar


Wilrijk heeft enkele prachtige Facebookgroepen waarin berichten worden gedeeld over vroeger en nu om zo het warme gevoel dat er heerst in dit geitendorp nog verder te doen groeien. Terecht dan ook dat er werd afgesproken om daarin niet aan politiek te doen, niets zo lastig als plots een politieke boodschap in je oor geroepen te krijgen terwijl je aan het genieten bent van een prachtig Wilrijks landschap.

De Facebookgroep ‘Burgerraad Wilrijk’ wil wel het constructieve politieke gesprek op Facebook aanwakkeren. Door politiek uit haar achterkamers te halen en ieder uit zijn of haar eigen Facebookbubble te verbinden krijgen we een echt online politiek gesprek. De groep is er voor alle Wilrijkenaren, maar evengoed handelaars die in Wilrijk actief zijn, studenten die in ons geitendorp op kot zitten, … Elk van hen is betrokken bij het district en krijgt de kans om mee te bouwen aan Wilrijk.

In deze Facebookgroep bouwen we samen aan Wilrijk. Dat wil zeggen, we zoeken samen naar voorstellen die ons district kunnen verbeteren, zoeken naar oplossingen waar het fout loopt en discussiëren over mogelijke alternatieven. Oftewel, een constructief gesprek waarin we steeds voor het onderwerp gaan en niet de man of vrouw spelen.

Om het gesprek te voeden post ik regelmatig een vraag op mijn facebookpagina en in de groep, maar elk lid kan thema’s lanceren of mee verder bouwen op eerdere thema’s. Het eerste thema: ‘Het district als tuin voor elke Wilrijkenaar’ kan je alvast bekijken in dit filmpje. Vervolgens blikken we wekelijks terug op de gesprekken om zo ook niet in het ijle te blijven praten:

  • wekelijks op donderdagavond, van 20u tot 20u30 is er een fb-live sessie waarin de discussies van de voorbije week overlopen worden, extra vragen gesteld kunnen worden, …
  • de laatste donderdag van de maand doen we dit live in een café in Wilrijk, om zo ook het debat offline te voeren.

Deze gesprekken, zowel offline als online zie ik als een zeer waardevolle voeding voor politici vandaag en na oktober 2018. Als beleid is het belangrijk om constant in dialoog te staan met de Wilrijkenaar. Om je keuzes (want politiek is vaak ook keuzes maken) duidelijk te kunnen kaderen en om in je keuzes je ook te durven laten adviseren door de Wilrijkenaar.

Laten we dus de verbindende kracht van Facebook gebruiken om Wilrijk nog beter te maken! De Facebookgroep vind je hier:

Lees het ook in Gazet van Antwerpen. Niet geïnteresseerd in politiek, deze twee groepen zijn er ook voor interessante weetjes, oude foto’s, … over Wilrijk: ge zijt van wilrijk als ge en ge bent van wilrijk als ge.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.