Aba: over hoe geborgenheid kracht kan geven

SLM, hiphoppers uit onze stad, zitten niet verlegen voor een sterk stukje maatschappijkritiek. Na “Ewa ja” waar ze op een positieve, maar kritische manier een antwoord geven aan racisme komen ze nu met het nummer ‘Aba’ dat tot stand kam in het kader van een samenwerking Sparrow(Soul’Art) en UNICEF België ter ondersteuning van het What Do You Think? rapport: “Migrantenkinderen en vluchtelingenkinderen nemen het woord”.

SLM, hiphoppers uit onze stad, zitten niet verlegen voor een sterk stukje maatschappijkritiek. Na “Ewa ja” waar ze op een positieve, maar kritische manier een antwoord geven aan racisme komen ze nu met het nummer ‘Aba’ dat tot stand kwam in het kader van een samenwerking Sparrow(Soul’Art) en UNICEF België ter ondersteuning van het What Do You Think? rapport: “Migrantenkinderen en vluchtelingenkinderen nemen het woord”.

Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, klaagt in een nieuw rapport aan dat de helft van de vluchtelingen wereldwijd kinderen zijn. Het volledige rapport kan je hier lezen. Een beklijvend rapport dat raakt omdat in het rapport 170 kinderen van 36 nationaliteiten die in ons land verblijven aan het woord komen. Ze getuigen anoniem over hun ervaringen, hun angst, het onheil waarvoor ze gevlucht zijn, de beproevingen die ze onderweg doorstonden, hun vreugde en verdriet …

Ter ondersteuning van de campagne schreven Said Boumazoughe en Salahdine Ibnou Kacemi, oftewel SLM (een afkorting voor Salaam of vrede) het nummer Aba. De titel alleen al wist meteen te raken. Wanneer ik de laatste tijd in gesprek ga met jonge moslims of joden in de stad raakt het me elke keer hoe oude Bijbelse woorden ook nog vandaag beleefd worden. Misschien moeten we Aba uitroepen tot verbindend woord van het nog prille 2018. Aba in de betekenis van een vader (of moeder) waar je je geborgen weet. Een stad waar je je geborgen weet.

Dat het daarnaast ook nog eens het kind is dat geborgenheid aan de papa geeft doet het nummer des te meer raken. Hoe kinderen in een moeilijke situatie in hun onbevangenheid en eerlijkheid kracht kunnen geven.

Aba het is oké. Volgen we de sterren? Waar gaan we heen?
Aba het is oké. Waar we ook naartoe gaan ik laat je nooit alleen

Dus neem gewoon even 10 minuten de tijd, speel het nummer drie keer, laat de tekst en melodie binnenkomen.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.