Het “World Book of Happiness” inspireert!

Vorige week donderdag sprak ik af met Leo Bormans, redacteur van Geluk 2.0, The World Book of Happiness, maar ook een boek over Hoop en over Liefde. Ik zocht hem op in Leopoldsburg en we hadden het over het dorp, het prachtige weer, geluk én de gelukszaaiers. Een inspirerend gesprek met veel ideeën voor de app!

De vraag die centraal stond in ons gesprek was ‘Hoe begin je nu aan geluk zaaien?’. Uit de eerste reacties op de app de gelukszaaiers blijkt dat het voor veel mensen moeilijk is om te verzinnen hoe zij iemand gelukkig kunnen maken. Zo’n acties, die Leo Bormans positieve interventies noemt, lijken vaak heel abstract of hoog gegrepen. Hij ziet drie mogelijke valkuilen voor geluk, die verklaren waarom het zo moeilijk is om concrete gelukszaadjes te verzinnen:

  1. je eigen gevoelens onder woorden brengen is niet eenvoudig.
  2. onbewust leeft er ook wat angst, voor het onbekende, voor het vreemde, voor verandering, zelfs voor geluk.
  3. of willen we geluk veel te groots zien? Neemt perfectionisme het over van geluk?

Als je bewust nadenkt over die drie vragen en dat aanvult met enkele concrete voorbeelden of vragen tot actie, dan zou het al een heel stuk eenvoudiger moeten zijn. Probeer het eens, en schrijf jouw concrete idee voor een gelukszaadje (hoe jij iemand anders gelukkig kan maken) hier onder in de comments!

Maar eens je iets van geluk voelt, dan is het effect niet te stoppen. Dat kan volgens Leo Bormans ook het grootste geluk zijn van de app. Uit onderzoek blijkt dat geluk tot vier personen ver te voelen is. Als jij iemand gelukkig maakt, dan straalt dit af op die persoon. Maar ook op zijn of haar collega, de buurman van die collega en die zijn partner. Eén klein zaadje van geluk dat vier mensen gelukkig maakt.

Zal de app al het ongeluk de wereld uit helpen. Helaas niet. Niet al het ongeluk is op te lossen met kleine positieve interventies. Er kan zelfs een paradox ontstaan. Wanneer je angstvallig op zoek gaat naar geluk met de app heb je het risico juist wat ongelukkiger te worden. Dit wordt dus ook één van de uitdagingen in het mechanisme achter de app. Het risico zou bestaan dat de app vervalt in een puntenscoorsysteem.

De app zal daarom ook regelmatig voorstellen geven van kleine concrete dingen die je kan doen om anderen gelukkig te maken. Hij zal je uitdagen om een keer net iets anders te proberen dan wat jij al eens deed om iemand anders gelukkig te maken. Zo willen we je ook verrassen en je prikkelen met leuke verhalen van andere gelukszaaiers. Want geluk is besmettelijk. De voorbije week hoorde ik zo volgende leuke acties:

  • maak een stamboom van je familie en bezoek de persoon in die stamboom die je al het langst niet hebt gezien.
  • geef een keer een biertip aan een vriend of vriendin. Wat vind jij lekker, deel het.
  • maak een praatje met de persoon naast jou op de tram/bus/… ook al ken je hem of haar niet.

Na een uurtje met een koffie in de zon sloten we ons gesprek af. Leo Bormans ging verder schrijven aan het volgende boek (benieuwd) en ik had weer een heleboel input om verder te werken aan de gelukszaaiers. Er komt heel wat onze richting uit.

Heb jij ondertussen al een concreet idee voor een gelukszaadje dat in de app zou kunnen? Laat een reactie achter!

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.