Ik zaaide wat geluk en dit groeide eruit

Het doel: geluk zaaien in elke blog op het internet om zo de wereld wat gelukkiger te maken. De weg naar dit doel begint op de eigen blog. Ik kon dus zelf ook niet achterblijven om te antwoorden op de vier vragen over geluk die ik andere bloggers voorschotel.

Geluk is besmettelijk, dat is toch het resultaat van dit onderzoek van Harvard uit 2008. Onder dat mom stelde ik vier vragen aan drie bloggers en vraag hen om ook weer drie vragen te stellen aan andere bloggers. Het doel: zien of geluk echt zo besmettelijk is en we de hele blogosfeer kunnen infecteren met geluk. Het lijstje met blogposts over geluk kan je hier terugvinden. Allemaal heel mooi, lekker zweverig. Zullen we het dan maar concreet maken en gewoon beginnen op mijn eigen blog?

Ben je zelf soms eens op zoek naar wat meer geluk?

Niet altijd even bewust. Soms merk ik op dat ik denk: awel, ik ben wel gelukkig vandaag. Het omgekeerde komt zeer zelden voor. Misschien heb ik wat genetische aanleg voor geluk. Geen idee of dat kon, maar onlangs las ik er iets over in een boek van Leo Borremans. Blijkbaar kan je ook wat genetische aanleg hebben om je eerder gelukkig te voelen.

Wat maakt jou gelukkig? 

Ik ben nogal gehecht aan lekker eten. In dat opzicht verschillen mijn vrouw en ik wel wat van elkaar. Voor haar is het niet zo belangrijk wat we eten, zolang de honger maar gestild is. Ik kan makkelijk twee uur spenderen om iets klaar te maken waarvan ik dan achteraf denk: dat was nu eens de moeite waard.

Vaak kan ik ook niet echt de vinger leggen op wat me nu gelukkig maakt, het is eerder een heleboel dingen samen. Dagelijks ga ik wel op zoek naar 20 seconden die de moeite waard zijn en film ik die 20 seconden. Ze herbekijken, daar word ik best gelukkig van. (meer weten over het 20 seconden experiment? lees erover in deze blogpost, of bekijk de filmpjes op Youtube)

Maak jij anderen al eens gelukkig en op welke manier doe je dat dan?

Door voor te stellen dat ik een taakje overneem wanneer ik merk dat iemand het druk heeft, en tegelijk voor te stellen om samen iets leuk te doen met die vrijgekomen tijd. Ik merk dat ik dan ook nog eens zelf wat gelukkiger wordt. Een win-win.

Die win-win doet me twijfelen of de voordelen in het project van de gelukszaaiers die je krijgt voor porties geluk te delen wel sterk genoeg zijn. Is een reep chocolade bij 5 gelukspunten de echte beloning voor de gelukszaaier, of zijn die 5 ontmoetingen die tot de punten hebben geleid veel waardevoller?

Wat ga jij doen om jezelf/anderen gelukkiger te maken?

 Ik richt de gelukszaaiers op: www.gelukszaaiers.be

Als je één boek of film over geluk zou mogen aanraden aan de gelukszaaiers, welke zou dat dan zijn?

Momenteel ben ik aan het lezen in Geluk 2.0 The World Book of Happiness van Leo Borremans. Een verzameling van 100 korte, populair wetenschappelijke artikels over geluk met prikkelende titels zoals ‘de tirannie van het positief denken’. Daarnaast staat de film “Eternal sunshine of the spotless mind” ook bovenaan mijn lijstje van favoriete films.

Op welke blog zou je graag wat geluk zaaien?

De challenge roept om drie blogs die ik mag ik nomineren om geluk op te zaaien. Hoe het juist werkt kan je in deze post lezen. Niet dat deze drie blogs een tekort hebben aan geluk, juist het omgekeerde. Als ik hen lees (of ken) denk ik dat er heel wat geluk daar ligt te wachten om te kiemen:

  • Audrey van www.audreyendriekerels.be, een collega die fantastisch blogt over haar leven met drie kerels in huis.
  • Sofie van www.natuurlijksofie.be, een blog van een ongelooflijk fantastische vrouw, imker, ecologe, …
  • Pieter en Dimitri van www.vaderklap.be, twee vaders die samen bloggen met prachtige foto’s wiens blog ik soms eens bezoek. Als mijn projectenlijstje niet zo vol zou staan zou ik zo hun voorbeeld volgen.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.