Waarom strooit Sinterklaas Mariabeeldjes rond?

Sinterklaas is weer in het land. Kindermonden en handjes zien bruin van de gesmolten chocoladeventjes, her en der ruikt het heerlijk naar speculaas en massa’s reclameblaadjes en vitrines proberen zoveel mogelijk speelgoed op zo kort mogelijke tijd te verkopen. Hoe dichter bij het feest, hoe groter de discussies (de ene met al meer maatschappelijk belang als de andere): mag mijn kerstboom al voor Sinterklaas staan? Vieren we nu op 5 december of op 6 december? Gaan we resoluut voor roetpieten? Maar wat me het meest fascineert in deze periode, dat zijn de Mariabeeldjes. Waar komen die nu juist vandaan?

mariabeeldjes

Op het eerste zicht denken we bij Sinterklaas vooral aan chocolade ventjes en speculaas. Maar vaak strooit de goedheilige man daar ook nog Mariabeeldjes en letterkoekjes tussen.

 

De Mariabeeldjes, ook wel soms Guimauves genoemd hier bij ons, bestaan tegenwoordig in allerlei vormen naast de afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw. Maar waarom zijn deze snoepjes nu zo populair in de sinterklaasperiode en vind je ze daarbuiten zo moeilijk? Na heel wat zoekwerk ben ik tot drie mogelijke verklaringen gekomen. Al zijn er waarschijnlijk ook nog andere pistes, die hoor ik graag in de reacties hieronder.

  1. Zoals er in heel wat christelijke feesten heidense gewoonten zijn geslopen (de kerstboom, de paaseieren) is dit ook het geval met Sinterklaas. Zo vierden de Germanen Odin die op een witte schimmel (slecht-weer-vandaag?) over de daken en bomen rijdt en geschenken uitdeelt. Waren er dan misschien toen ook zoete beeldjes van Freya bij?
  2. Of heeft het misschien iets te maken met de heilige zelf. Nicolaas van Myra leefde in de 4de eeuw in klein-Azië. Het centrum van de theologische discussies. Eén van de grote onderwerpen in die periode en van de eerste concilies was de rol van Maria. Ook al werd haar positie als Moeder Gods pas dogmatisch bekrachtigd bij het Concilie van Efese (431), toch kan het zijn dat Nicolaas eerder al Maria een prominente plaats gaf of dat de eerste fabricant van Guimauvekes dat tenminste dacht.
  3. Of iemand is begonnen met Guimauvekes te maken voor 8 december. Die dag is het feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Een feest 9 maanden voor het feest van de geboorte van Maria (8 september). Maria komt zonder zonden ter wereld en blijft ook haar verdere leven zonder zonde. Ik vermoed dat op termijn het lekkers voor het ene feest is opgenomen in het andere en de oorspronkelijke betekenis is verloren gegaan. Wat is nu twee dagen verschil?

Het blijft dus een open vraag, welke reden zou Sinterklaas hebben voor het rondstrooien van guimauves, Mariabeeldjes, schuimpjes, …  Eén probleem heb ik alvast kunnen oplossen in mijn zoektocht: het tekort aan beeldjes buiten de sinterklaasperiode is opgelost dankzij dit recept:

Guimauves voor brave kinderen

1 reactie

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.