Eén idee per dag #2: iedereen ambtenaar

Na twee succesvolle edities is Eén Idee Per Dag terug! Van 12 mei tot en met 12 juni ga ik de uitdaging van Flanders DC aan om elke dag een idee te bedenken en dus een klein beetje tijd te maken voor creativiteit. Een idee met een afbeelding en een enkele zin zegt niet zo veel, dus krijg je er de volgende dag wat meer info bij cadeau. Gisteren was het idee: Iedereen ambtenaar!

Repetitief werk wordt vaak als dooddoener genoemd bij ambtenaren. Daarbovenop zullen de verschillende overheden de komende jaren zeker moeten besparen op hun eigen overheidsuitgaven, waardoor steeds meer kleine taken bij minder ambtenaren terecht komen. Vandaar mijn tweede idee voor “Eén idee per dag”: crowdsource deze repetitieve taken uit naar de bevolking. Laat iedereen een stukje ambtenaar worden en zo het werk voor de overheid wat lichter maken. In ruil voor het uitvoeren van deze taken kan je dan een belastingvoordeel scoren, recht evenredig met de hoeveelheid correct uitgevoerd werk.

Belastingvoordeel voor crowdsourcers van de overheid: Waarom geen repetitieve taken van de overheid opdelen in kleine werkpakketjes en deze beschikbaar maken voor burgers. Voor het uitvoeren van elke taak krijg je een klein belastingvoordeel (gebaseerd op Amazon Mechanical turk). (meer info)

De mosterd haalde ik bij ‘Amazon Mechanical Turk’, een platform van Amazon dat werkers samenbrengt met mensen met een grote taakdatabase. Aan de hand van verificatietests, dubbele controles kunnen verkeerde resultaten eruit gehaald worden. De techniek is voor handen, nu enkel nog implementeren (meer info over AMT: Wikipedia artikel).

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.