Een (stads)imkerbeleid voor Leuven

Groen opende het debat voor imkers in de stad. Of dit te maken heeft met de schitterende film ‘More than honey’ die onlangs op Docville speelde of de opkomst van stadsimkers in andere steden is van minder belang. Wel dat er ruimte is voor debat en dat we zoeken naar de meest optimale oplossing. Zo mogen we zeker niet de bestaande imkervereniging vergeten.

Uit het voorstel leid ik af dat Groen een imker wil aanstellen vanuit de stad, als het ware een levende promotie machine voor imkers. Een goede keuze om te werken aan een duurzame toekomst, maar graag zou ik dit voorstel willen aanvullen met meer concrete maatregelen zodat imkers en bijen zeker kunnen floreren in Leuven.

“Een Leuvense stadsimker kan een spil worden in provinciale en stedelijke initiatieven rond bijen en de lokale voedselstrategie, maar ook een aanspreekpunt voor burgers.” Fatiha Dahmani (website)

Eerst en vooral vergt het beheren van meerdere kasten in de zomermaanden redelijk wat tijd en moeite, zeker als deze ook nog eens verspreid over de stad staan. Als enkeling is dit dus moeilijk te realiseren maar met een vereniging vol enthousiaste hobbyimkers is het werk vlug gedaan. Bovendien is er om te imkeren en honing te oogsten heel wat materiaal nodig zoals kasten, een wassmelter, een honingslingeraar, … Veel van deze benodigdheden worden slechts beperkt gebruikt en kunnen dus best gedeeld worden onder verschillende imkers. Dit wordt reeds gedaan door imkers aangesloten bij een vereniging, zoals bijvoorbeeld ‘De Bieëntelers der Dijle’ die reeds heel wat materiaal beschikbaar heeft. Deze vereniging organiseert bovendien met de steun van de provincie Vlaams Brabant ook cursussen om nieuwe imkers op te leiden, aangezien een goede opleiding ook noodzakelijk is om succesvol te imkeren.
bijenzwerm
Zo behaalde mijn vrouw en een goede vriendin van haar uit Tienen in 2012 haar diploma van Imker na een uitgebreide cursus die gegeven werd in de Wijnpers (een overzichtje met de nog komende cursussen). Op dit moment loopt de vervolgcursus rond bestuivingen op zijn einde. Deze goed bezette cursus resulteerde in een grote groep nieuwe, jonge en minder jonge beginnende imkers. Elk vol goesting om een bijenvolkje te houden of in te springen bij andere imkers. Maar bij het beginnen als imker treden er jammer genoeg soms problemen op, zeker in dicht bevolkte gebieden.

Stedenbouwkundig bestaat de regel dat elke imker rekening dient te houden met de wettelijke voorziene afstand t.o.v. het woonhuis van de naaste buur en de openbare weg. Indien aan deze regels voldaan moet worden is het houden van bijen in de stad zeer moeilijk. Dat deze regel resulteert uit een verouderde wetgeving (1886), toen er nog weinig gekend was rond natuurlijke selectie en DNA, houdt sommige besturen niet tegen om aanvragen te weigeren. Een toeknijpend oogje van de omwonenden is dan vaak nodig om het toch mogelijk te maken. En hier struikelen de meeste beginnende imkers. Nog steeds zijn veel mensen bang van bijen in hun buurt en vrezen ze onterecht voor een grote wolk van vliegende punaises die zich constant rond die vreselijke kast zou bevinden. Dat terwijl vandaag bijen speciaal geselecteerd worden op hun zachtaardigheid. Dirk Draulans bracht dit al eens onder de aandacht, na verwoede pogingen van de vriendin van mijn vrouw om toestemming te krijgen om een kast te plaatsen in het centrum van Tienen (artikel). Ondertussen staan de bijen daar ook al enige tijd, en net als in andere steden zonder enig probleem. Buren en jonge gezinnen in de buurt zijn zelfs zeer enthousiast.

“In onze verstedelijkte wereld is het belangrijk dat er weer natuur in de stad wordt geïntroduceerd, zeker omdat de uitdijende stad steeds meer platteland inpalmt.” Dirk Draulans

Kortom, veel jonge imkers kampen met de nood aan een geschikte locatie voor het plaatsen van hun kasten. Ondersteuning voor de imkertaken is daarentegen wel aanwezig. Daarom is het noodzakelijk om het advies van Groen toch licht bij te sturen zodat het vooral inspeelt om de noden die er werkelijk spelen. We mogen de positieve zaken, zoals de vraag naar ruimtes op het dak van overheidsgebouwen, niet met het badwater weggooien. Concreet zou Leuven volgende stappen moeten ondernemen om jonge imkers in Leuven te doen floreren en zo de bijenpopulatie een fikse boost te geven:

  1. De lokale imkerverenigingen ondersteunen in hun educatieve taken.
  2. Sensibilisering van de bevolking omtrent de mogelijkheden van bijen in de stad, onder andere met de eigen bijenstand in de kruidtuin en de reeds aanwezige imkers in de stad (bv. Janseniusstraat).
  3. Bij de aanleg van nieuw groen kiezen voor bestuivings-vriendelijke bomen, struiken en planten
  4. Een oplijsting maken van de beschikbare daken in eigen beheer waarop imkers kasten kunnen plaatsen.
  5. Een vorming uitwerken voor werken op platte daken opdat de veiligheid gegarandeerd wordt.
  6. Jonge imkers steunen in hun stedenbouwkundige aanvraag voor het plaatsen van bijenhal.
  7. Werk maken van een vertaalslag van de stedenbouwkundige regels naar de hedendaagse tijd, aangezien deze regels opgesteld zijn op basis van het veldwetboek, gemaakt in 1886.

4 reacties

De extra pluspunten die je dan ook wint bij het aanplanten van verschillende soorten planten is dat ook de bodemecologie verhoogt, wat verschillende zaken met zich meebrengt zoals betere waterhuishouding maar ook betere CO2-opslag, maar ook dat als men een beetje oplet kan men het stadsgroen zo kan inplannen dat er altijd wel ergens iets bloeit, wat meteen ook de stadsbeleving ten goede komt. Verder zorgt de diversiteit voor minder kans op ziekten en plagen wat minder bestrijdingsmiddelen met zich meebrengt (en hun residuen) én dat je niet van die zaken tegenkomt zoals nu aan de hand is met de wilde paardenkastanje: hele lanen vol ervan maar die worden nu aangetast door de mineermot waardoor ze allen langzaam sterven -in de zomer ziet het er al uit als de herfst.

Verder op onbenutte, kale, of braakliggende gronden inzaaien van bijenweides, wat onkruidbestrijding tegengaat én minder maaien. Zo geef je een nut aan onnuttige gronden toch totdat ze een andere (tijdelijke) bestemming met zich meekrijgen.

Ik woon aan de Tiensevest in Leuven en baat er gastenkamers uit.
Zie http://www.yenn.be.
Ik wil van die uitbating en van mijn hele woning hoe langer hoe meer een groen project maken.
Ik wil samenwerken met imkers uit het Leuvense.
Ik beschik over een diepe ommuurde stadstuin (40 m diep en 5,5 m breed).
Er is aan de tuinzijde van de woning is er ook een plat dak, dat ik wil inrichten als groendak.
Zowel op dat groendak als in de tuin wil ik op termijn bijenkasten (laten) plaatsen.
Hoe ga ik hiermee van start ?
Wie kan mij daarbij helpen ?
Je kan (oudere) foto’s van onze tuin zien op http://www.huisruilleuven.blogspot.be/ als je naar beneden scrollt.
Intussen hebben we aan de zuid-gerichte muur lei-appeltjes en een grote vijgenboom, en klimhortensia’s aan de overzijde.
We hebben een tuinplan klaar maar wachten met uitvoering van de werken tot we meer weten over een “bij-vriendelijke” aanleg.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.