Tijd voor open data in Leuven!

Ik was deze week aangenaam verrast door de aandacht voor de fietspendelApp, zelfs uit Breda bleek er interesse voor het project. Helaas ook een klein minpuntje, het Leuvense stadsbestuur reageerde maar lauwtjes. Jammer, want het doel van de app was voornamelijk beleids-ondersteunende data aan Leuven aan te reiken. Dubbel verrassend als je ook nog eens naar het bestuursakkoord voor de periode 2013-2018 gaat kijken. Daarom dit advies om open data zo snel mogelijk in Leuven in te voeren.

opendata

De afwachtende houding van de stad maakt het voor initiatiefnemers zeer moeilijk om een vliegende start te maken. Het ontwikkelen van een App is een proces waarvan vallen en opstaan een belangrijk onderdeel van is. Een proces dat ook nog eens getriggered kan worden door interessante open data waarop Apps kunnen inspelen.
Met reacties zoals ‘Er beweegt heel wat op de digitale markt en dat is interessant om volgen, maar ervaring leert dat we beter nog even afwachten’, van schepen Robbeets, wordt een concept afgeremd. En ook bij de parkeerApp van Stijn Adams nam de betrokken Schepen een afwachtende houding aan: “Ik besef dat deze toekomstmuziek slechts langzaam gespeeld wordt en dat we hiermee voorzichtig moeten omspringen.”. Weinig inspirerende woorden die jongeren aanzetten om bij te dragen aan de digitale vernieuwing van Leuven.

En dat terwijl we in het recent goedgekeurde bestuursakkoord de belofte om in te zetten op jonge ondernemers staat, maar voornamelijk dit actiepunt terug te vinden is:

We ontwikkelen mobiele applicaties die het dagelijkse leven van de Leuvenaar vereenvoudigen. De stad stelt hiervoor o.a. open data ter beschikking waarmee de online community aan de slag kan om gratis apps te ontwikkelen.

In plaats van een afwachtende houding aan te nemen moet het stadsbestuur nu zo snel mogelijk werk te maken van open data in Leuven. Deze open data zijn namelijk de eerste noodzakelijk stap in digitale vernieuwing. Voorbeelden zijn er voldoende, bijvoorbeeld in Gent en Amerika, waar Obama voor open data gaat (artikel). Maar ook de Vlaamse regering heeft in 2011 resoluut voor open data gekozen (conceptnota). Aan dit laatste is ook een kennisplatform opgestart rond open data. Voor de implementatie staat Leuven er dus niet alleen voor.

Tot slot nog twee argumenten waarom Leuven niet zou mogen aarzelen. Wanneer alle burgers de gegevens kunnen bekijken, wordt het bestuur transparanter en de aangeleverde open data kan ook nog eens resulteren in tal van nieuwe data, verzameld door de ontwikkelaars, en dus in heel wat cijfermateriaal dat kan bijdragen aan het beleid. Kortom, niets dan voordelen.

Daarom beste schepen, de volgende keer dat er weer enkele jongeren met een voorstel komen, nodig ze dan even uit op gesprek, in plaats van gereserveerd te reageren in de krant. En kijk dan ook hoe de stad hen kan ondersteunen met de open data. Een manueel proces totdat een mooi uitgewerkt platform voor open data in Leuven werkelijkheid wordt.

2 reacties

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.