To App or not to App, that’s the question

Apps zijn groot, zo groot dat de Standaard er een rubriek voor heeft, de ITunes store alleen al goed is voor bijna 50 miljard app downloads en zo ongeveer elke (overheids)dienst plannen heeft om een App uit te brengen. Zo wil ook de politie in Leuven een App voor tablets en smartphones lanceren met informatie over noodnummers en parkeerplaatsen. Maar hoeft deze trend wel? Of zijn we misschien beter af met toegankelijke mobiele websites?

Dat is ook de invalshoek van deze nieuwe Tumblr Blog: “I don’t want your f***ing App”. De schrijver verzamelt voorbeelden van websites die de gebruiker opdringen om een App te installeren, enkel en alleen om inhoud te lezen. Een grappige kanttekening, wanneer je de website opent vanop je smartphone krijg je de vraag of je een App wil installeren om de blog te volgen.
appornoapp

Maar hoe kies je nu tussen een mobiele website en een App? Enkele nuttige bedenkingen:

  • Apps hebben een hogere drempel dan een mobiele website, ze vereisen een installatie, een grotere bandbreedte, …
  • Trek je vooral vaste dagelijkse bezoekers aan, dan kan een App zinvol zijn als overzichtsplatform voor deze bezoekers.
  • Apps kunnen meer functionaliteit bieden in vergelijking met mobiele websites. Heb je echter vooral content te bieden en minder een dienst, blijf dan bij de mobiele website.
  • De ontwikkeling van een mobiele website is minder tijdrovend en vraagt minder financiële investering (app Store, Google Play store). En bovendien platformonafhankelijk.
  • Denk ook aan de eindgebruiker: een smartphonescherm is beperkt. Waarom verdient jouw App een plaatsje op dat scherm?

Kortom, wanneer je moet kiezen tussen een App en een mobiele website. Zet dan eerst in op de mobiele website, tenzij je een dienst wil leveren die gebruik maakt van de sensoren (camera, gps, …) op de smartphone. Mocht je toch gaan voor een App, dan nog volgend interessant cijfer: Een top-App kan gebruikers gedurende een langere tijd vasthouden. Wil je dus een duurzame relatie met je achterban, durf dan te investeren in de ontwikkeling van de App en tracht een plaatsje te veroveren in de top50 van Apps in jouw regio.

amountApps

Om tot slot terug te keren op het idee van de Leuvense politie. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat het zinvol is om in de eerste plaats in te zetten op een mobiele website om zo informatie een heel stuk toegankelijker te maken. Integreer dan gerust het goede werk op Twitter en Facebook in deze mobiele website en je zal scoren bij de Leuvense bevolking. Op zoek naar een voorbeeldje? Kijk dan gerust eens bij onze noorderburen: http://www.politie.nl/mobile.

update 14/05/2013:
In Antwerpen zijn hebben ze blijkbaar voor een App gekozen, voornamelijk omdat ze de camera van het toestel willen gebruiken voor de melding van sluikstorten. De app kan je hier terugvinden: Tapcrowd Lokale politie Antwerpen. Let wel op, vooralleer je de app kan instaleren vraagt hij heel wat machtigingen, zoals toegang tot je SD kaart, volledige netwerktoegang en de toestemming om je telefoonstatus en identiteit te achterhalen. Een gebruikerstest bracht ook nog wat problemen aan het licht zoals de beperkte snelheid en een gebrekkig design (link artikel).

1 reactie

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.