Nieuwe media in het jeugdwerk

We leven in een multimediaal tijdperk. Jongeren verspreiden sneller content online dan de reguliere pers. iPads, iPhones, Androids vliegen ons om de oren. En wanneer je even niet oplet ontstaat er weer een nieuw sociaal netwerk of een flitsende internetdienst. Voor jongeren zijn al die media een onmisbaar gegeven in hun leven geworden. Omgaan met nieuwe media lijkt – letterlijk – kinderspel. Of lijkt dat alleen maar zo? Is jouw doelpubliek en jouw begeleidingsploeg echt zo vergroeid met nieuwe media? Om een antwoord te bieden aan deze vragen gaf ik gisteren een vormingssessie op de cursus Hoordanimator van IJD.

Nieuwe media is de volgende stap in communicatie waarin vooral gestreefd wordt naar interactie. Deze interactie wordt vergemakkelijkt, versneld en versterkt door verschillende online tools.

Met die stelling vlogen de hoofdanimatoren in spe in de twee uur durende sessie en gingen ze aan de slag met wasknijpers, post-its, papier, scharen, magazines om te reflecteren over hun eigen online gewoontes, die van hun groep en hun communicatieplan. Een stelling en sessie die tevens ook de aandacht vestigde op de gevaren van een té doorgedreven online poot. Het blijft de jeugdwerking en de dynamiek in de leidingsploeg die centraal staat, al de rest zijn slechts tierlantijntjes ter ondersteuning.

Ben je ook geïntresseerd in de sessie, dan kan je de cursustekst alvast downloaden en ook even het Trello bord, gebruikt in de sessie verkennen:

3 reacties

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.