de_man_zonder_ziekte De man zonder ziekte – Arnon Grunberg
Een vlot lezend boek, lekker ontspannend met een leuke hersenkronkel op het einde. Zo kan je het boek volgens mij samenvatten. Waar de andere boeken nog wat blijven nazinderen en je meer doen nadenken blijft dit boek een wat ver-van-mijn-bed boek.

 

dit_zijn_de_namenDit zijn de namen – Tommy Wieringa
Een boek met een interessante boodschap, een boodschap die helaas pas op het einde van het boek echt naar boven komt. Tot dat moment wordt je als lezer licht zenuwachtig. Wanneer komen de dolers nu aan in het dorp waarvan we tussendoor enkele flarden krijgen. Het is die zenuwachtigheid die het boek niet tot favoriet maakt voor de Gouden Boekenuil, ondanks de rake beschrijvingen en de vervlochten morele boodschap.

ons_kampOns Kamp – Marja Vuijsje
Als non-fictieboek moet dit verhaal zeker niet onderdoen voor de anderen. De wijze waarop Marja Vuijsje de tegengestelde manieren waarop haar familieleden omgaan met de Joodse geschiedenis in de 20e eeuw beschrijft blijft boeien doorheen het hele boek. Een prachtige weergave van de geschiedenis beleefd door mensen, niet door geschiedkundigen.

post_mortemPost Mortem – Peter Terrin
Een goed uitgekiend boek waarin het verhaal nooit lijkt stil te staan en je als lezer steeds dieper in gaat zoeken naar antwoorden en motieven. Waar we in deel één de nog zorgeloze auteur volgen start in deel twee een mooi uitgeschreven transformatie, verborgen in een beklijvend tafereel, het ziekenhuis. Dat de reacties van van het hoofdpersonage op al deze gebeurtenissen juist het maken tot een biografie, waar hij voor vreesde, maakt van het derde deel een prachtige apotheose.

Het vijfde boek, Pier en Oceaan van Oek de Jong ligt momenteel nog rond te slingeren in ons huis. Regelmatig waag ik me eraan om nog een stukje te lezen, maar op dit moment weet deze dikke klepper me nog niet te boeien. De auteur neemt uitvoerig de tijd om de personages te schetsen en ik vraag me af of er nog meer komt. Vandaag en morgen waag ik me aan de overige pagina’s. Op 27 april moet het eindoordeel immers binnen. Tot dan, discussieer gerust mee over de boeken door hieronder een commentaar achter te laten of op de pagina van de Gouden Boekenuil (link).

Tags:

React!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.