2012 na elf maanden

Op 10 januari plaatste ik mijn goede voornemens hier online, meetbare voornemens zodat iedereen ze kan controleren. Na elf maanden kan ik het lijstje afsluiten. Een aantal werden met glans voltooid, een aantal andere bleken minder haalbaar. En nu rest de vraag, wat brengt 2013?

Het meest aangename voornemen, 52 verschillende bieren proeven is met verve gehaald. Ik ontdekte de ruime collectie van het museum M café, kocht regelmatig een specialleke in de winkel of liet me verrassen wanneer ik ergens nieuw kwam. En ook het lezen van 12 boeken ging vlot, mede dankzij mijn deelname aan de lezersjury van de gouden boekenuil. Maar dan begonnen de uitdagingen nog maar net.

Jezelf bewust verplaatsen is toch niet zo eenvoudig. Ik stelde twee voornemens op om mezelf aan te zetten om me bewuster te verplaatsen. Maar eens het zover was, dan wilde ik vooral op mijn bestemming geraken, zonder al te veel nadelen. Gevolg, we kochten vlak voor de zomer een kleine auto, waarvan de teller vandaag 4500km aangeeft. Sommige plaatsen (op bepaalde tijdstippen) bleken helaas niet vlot te bereiken met het openbaar vervoer en de dekkingsgraad van cambio is nog niet voldoende groot om ook de achterzijde van Kessel-lo te bedienen.

Deze extra kilometers compenseren met de fiets bleek niet eenvoudig, voornamelijk omdat mijn fietscomputer tweemaal er de brui aan gaf na 800km en ik dus veelal zonder teller fiets. En ik moet ook eerlijk toegeven dat 8.000km toch een hele afstand bleek te zijn. Een snelle berekening op basis van enkele weken met teller gaf aan dat het woon-werk verkeer goed zou zijn voor bijna 3.000km. Zelfs met de uitgebreide fietsvakantie erbij moest ik nog heel wat toertjes gaan maken. Naar schatting zal ik ongeveer 5.000km hebben afgelegd. Helaas niet voldoende.

Resultaten komen niet vanzelf. Het was een jaar met vallen en opstaan. Simulaties die voornamelijk vastliepen en theoriën die niet simuleerbaar bleken. Maar uiteindelijk is de eerste paper ingediend en bezocht ik twee conferenties. Eéntje in mijn vakdomein en één van LERU rond netwerken. Het programmeren van een app is helaas niet gelukt. Het online systeem bleek voldoende goed te werken en de motivatie om het uit te bereiden naar een mobiele applicatie bleek onvoldoende, er was immers geen direct nut.

2012, het jaar van onverwachte uitdagingen. Wie me 11 maanden geleden had gevraagd naar het grootste plan voor 2012 had waarschijnlijk een ander antwoord gekregen. 2012 was het jaar van mijn eerste politieke stapjes. Een heel aangename ervaring.

En juist omdat je niet altijd je uitdagingen voor het nieuwe jaar kan voorspellen, laat ik het daarom dit keer aan jullie over. Geef nog tot 31 december, via een commentaar op dit bericht, jouw uitdaging voor mij in 2013 door. De leukste, meest uitdagende, orgineelste voornemens zal ik vervolgens op 1 januari selecteren. De indieners van dit voornemen worden ook op dat moment officieel bekrachtigd als jury-lid om de voornemens op te volgen. 2013 wordt, met jullie ideeën, het jaar van de actie.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.