We hebben lege bouwgronden gevonden: verkavelen!

“Vlaanderen is bijlange nog niet volgebouwd. Op korte termijn is er zeker nog plaats voor 100.000 woningen, want nauwelijks 37 procent van de woonuitbreidingsgebieden is bebouwd. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsfederatie BIV.” En verder nog een pleidooi van diezelfde makelaarsfederatie en de bouwsector om die gebieden zo snel mogelijk vrij te geven opdat de grondprijzen snel zouden zakken. Je kan er immers niet omheen, een bouwgrond vandaag kost je vandaag een klein fortuin, maar is dit dan de oplossing?

Als we dan ook even wat dieper gaan graven, op zoek naar wat ondersteunende cijfers (statistieken van de gemiddelde verkoopsprijzen van bouwgronden per provincie) zien we dat er al een eerste fout in de redenering van de makelaarsfederatie zit. Uit beStat (link) volgt immers dat de grondprijs in Oost-Vlaanderen en Limburg juist de laagste in Vlaanderen zijn, en dat ze in Oost-Vlaanderen de laatste twee jaren zelfs zijn gedaald. Wanneer we de redenering van BIV doortrekken, zal het vrijgeven van gronden in die twee provincies weinig zoden aan de dijk brengen.

De belangrijkste actie die moet ondernomen tegen de hoge grondprijzen (die trouwens al enkele jaren aanhouden) is niet het aansnijden van nieuwe verkavelingen, maar juist op zoek gaan naar manieren om het bestaande oppervlak dat vandaag al wordt gebruikt voor wonen, kwalitatiever in te vullen. Ga de strijd aan tegen vrijstaande huizen die slechts drie meter van hun buurman verwijderd zijn, maar verdrink niet in de lintbebouwing met ellendig lange, smalle tuintjes.

Daarom volgende oproep aan bevoegd minister Muyters. Het woonprobleem in Vlaanderen los je niet op door te zien welke gebieden je wil aansnijden, maar door een duidelijke visie te ontwikkelen. Durf daarom te onderzoeken hoe de klassieke woonwens nog geïntegreerd kan worden in het bestaande netwerk (mensen veranderen niet zo snel). Schrijf een wedstrijd uit om de relatie huis-tuin grondig te herdenken en treed in dialoog met al die jongeren die vandaag een plek zoeken om te wonen. En nog een laatste tip, voor die wedstrijd moet je Stephane Beel alvast niet aanschrijven (daarom), al maakt hij het hier dan weer wat goed (daarom2).Meer info:

1 reactie

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.