Kleine vragen, grote ideeën

Verkiezingen zijn een goed excuus om nog eens even te gaan buurten en te polsen naar grote en kleine vragen. Heel vaak worden deze vragen niet gesteld of niet gehoord. Hoewel dat ze veel goede ideeën bevatten en kunnen bijdragen tot een beter Le(u)ven. Ik wil dan ook vooral mijn buren danken voor een aantal goede ideeën waarmee elke kandidaat direct mee aan de slag kan.

Twee ideeën wil ik er specifiek uithalen. Twee vragen die aantonen wat de kracht van een participatiecultuur in het bestuur zou kunnen teweegbrengen. Beide ideeën waar ik me ten volle voor wil engageren mocht ik verkozen geraken (maar ook mocht dit niet zo zijn). Een eerste idee bestaat erin om voor buurten met veel bomen in het straatbeeld gedurende de herfst bladkorven te voorzien, een tweede om na schooltijd fietsende leerlingen in het provinciaal domein toe te laten.

Met de gemeenteraadsverkiezingen komt ook de herfst er weer aan. Wat groen in de buurt, trouwens ook een veel gehoorde vraag, zorgt gedurende het grootste deel van het jaar voor heel wat plezier, totdat het mooi gekleurde palet van bladeren richting de grond dwarrelt. Als gemeente zouden we daarom in straten waar reeds groen voorzien is, ook de ondersteuning naar de buurt moeten geven zodat ze de buurt eenvoudig netjes kunnen houden. En voor de plekken waar iets minder groen is stel ik de vraag: “Waarom doen we als stad niet mee aan www.10miljoenbomen.be?” Ik heb alvast een kersen- en notenboom besteld voor in mijn voortuin.

Een tweede idee waar ik me alvast wil voor strijden is het toelaten voor kinderen en jongeren die terugkeren van school om door het provinciaal domein te fietsen. Momenteel is dit al mogelijk ‘s ochtends, maar verboden ‘s avonds. Gedurende de schooldagen is het echter rustig vlak na de schooluren en is het dus mogelijk om de kinderen deze route te laten volgen in plaats van langs de drukke Wilselsesteenweg of het donker wegeltje naast het domein. Hiervoor zullen we blijven aandringen bij de provincie om het mogelijk te maken dat kinderen veilig naar huis kunnen fietsen.

Het zijn slechts twee voorbeelden, die perfect aantonen hoe een buurt beter kan worden door de inbreng van burgers. En zo waren er nog een groot aantal die we hoorden tijdens onze huisbezoeken. Heb jij ook nog een goed idee voor je buurt, of een interessante vraag? Stuur dan gerust een mailtje naar leuven@thijsvandenbrande.be.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.