Een open kotenmarkt en een open wijk

Tegen 2015 zullen er in Leuven 3.500 extra studentenkamers nodig zijn. Een tijdstip dat slechts drie jaar in de toekomst ligt. Maar ook vandaag lijkt het dat de voorziene markt (van 33.000 koten) niet voldoet aan de vraag (krantenartikel). Leuven zal dus op korte termijn bijkomende koten moeten vinden en/of bouwen, zonder daarbij overlast te veroorzaken voor de omgeving.

Inzetten op studentenhuisvestiging loont ook voor jonge gezinnen
Niet toevallig zijn Leuven en Gent het meest onpopulair bij gezinnen met kinderen jonger dan 9 jaar. De koopprijzen swingen er de pan uit. Veel studenten huizen samen in woningen uit hetzelfde marktsegment als dat van deze jonge gezinnen en starters. De bijkomende druk van deze studenten doet dan ook de huur- en koopprijzen de hoogte inschieten. Inzetten op studentenhuisvestiging kan dan ook een groot deel van de druk wegnemen en kansen geven aan jongeren om zich te vestigen in Leuven.

Een transparante kotenmarkt
Eenvoudige economie leert ons dat wanneer een markt transparant is en dus zowel verhuurders als huurders alle informatie hebben omtrent beschikbaarheid, prijs, kwaliteit, we tot een evenwichtige prijszetting komen. Krantenartikels met titels ‘Studentenkoten al bijna allemaal weg’ die met de regelmaat van de klok verschijnen doen de prijzen dan ook gevoelig stijgen. Niemand weet vandaag hoeveel studentenkamers verhuurd zijn. Tijd om te meten!

Het is daarom tijd dat Leuven samen met de verschillende onderwijsinstellingen (KU Leuven, KH Leuven, Groep T) een een open databank ontwikkelt met daarin alle studentenhuisvestiging, met bijhorende jaarlijkse kostprijs, oppervlakte, bezettingsgraad en andere statistieken. Veel van deze data is momenteel al beschikbaar (dankzij de kottaks), maar ontoegankelijk. Naast een betere marktwerking kan deze open databank ook leiden tot een beter beleid. Daarom moet Leuven haar pioniersrol in het hoger onderwijs uitspelen en als eerste universiteitsstad een onderbouwd en transparant studentenhuisvestigingsbeleid voeren.

Een warme wijk
Enkele studentendorpen langs de rand van de stad, goed gekozen sites of de kotmadam 2.0? Dat waren de drie opties die tot vandaag werden voorgesteld. Waarbij de laatste optie op korte termijn het meest belovend is. De student voor haar woonnoden naar de rand van de stad bannen is echter geen sluitende oplossing voor de samenlevingsproblemen die nu en dan de kop opsteken. In plaats van studenten aan de rand te plaatsen moet je ze juist betrekken bij Leuven. Zorg ervoor dat studenten gaan participeren in de wijk. Herhaal de geslaagde wijkfeesten van tijdens de zomermaanden ook tijdens het academiejaar en koppel voorwaarden aan studentenwoningen gelijkaardig aan deze in Gent (link). Een soort burgercharter voor studenten als het ware. Een warme wijk waar de student zijn buurvrouw kent als gedeeltelijke oplossing van de overlast.

 

Concreet:

  • Leuven ontwikkelt samen met de onderwijsinstellingen een toegankelijke open databank met alle studentenhuisvestiging (zowel privé als KU Leuven eigendom).
  • Leuven zet in op wijkwerking waar studenten en buurtbewoners dichter bij elkaar komen om studenten zo meer Leuvenaar te laten worden.
  • Leuven ontwikkelt een etiquette die mee wordt opgenomen in de huurcontracten van koten om tot een warmer Leuven te komen.

Meer info

4 reacties

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.