Een stadsbouwmeester voor Leuven

“In Leuven willen we allemaal kunnen wonen!” Een zin uit het rapport van Leuven Overmorgen die een nood samenvat voor elke (toekomstige) bewoner van Leuven. We willen betaalbaar, comfortabel wonen, graag met wat groen en kleur in de omgeving. Leuven met vijf woonkernen rondom, een mix van historische gebouwen, dorpsgezichten en een streepje natuur, geen eenvoudige randvoorwaarden om naar een duurzaam woonbeleid te evalueren. Daarom is het tijd dat Leuven weer een stadsbouwmeester aanstelt!

Een consequent bouwbeleid
Met Matthijs de Layens als vroeger voorbeeld kan het haast niet mislopen. Haast in zijn eentje verantwoordelijk voor de mooie parels rond de grote markt, kan hij als een toonbeeld worden gezien van een totale aanpak. De nieuwe Leuvense stadsbouwmeester zal moeten opboksen tegen de individuele acties van projectontwikkelaars en een duidelijke visie moeten vertegenwoordigen van de stad. ‘Hoe kunnen we de stad zo vormen dat ze kansen biedt aan alle inwoners van Leuven om kwaliteitsvol te wonen’ zal de kernvraag zijn die deze bouwmeester bezig houdt.

And so he’s brooding and alluding on a perfect design
He thinks that working on behalf of himself is a crime
Deus – The Architect

De stadsbouwmeester en het ruimtelijk structuurplan
De stijgende vastgoedprijzen in Leuven zijn voornamelijk een gevolg van een ontbreken van een aangepast aanbod. Bouwgrond wordt schaars, de druk voor studentenhuisvestiging groter. Nochtans is er nog ruimte in de woongebieden en het centrum wanneer een doordachte aanpak wordt gevoerd. Dit vraagt een gezamenlijke aanpak onder de coördinatie van een stadsbouwmeester. In het ruimtelijk structuurplan zijn al heel veel elementen aanwezig voor de oplossing van het probleem. Tijd om ernaar te handelen in plaats van enkel deze te controleren nadat plannen zijn ontstaan. Door het invoeren van een stadsbouwmeester is het ook mogelijk om continu het ruimtelijk structuurplan te evalueren om op lange termijn niet voor verrassingen te staan.

Een stadsbouwmeester staat niet alleen
Leuven is geen geïsoleerd eiland. Het warme water hoeft niet elke dag opnieuw uitgevonden te worden. Net buiten (en ook binnen) de vesten die er ten tijde van Matthijs de Layens nog stonden is heel wat kennis te vinden, maar ook goede voorbeelden zijn er te over. Naast interne expertise zijn er heel wat voorbeelden van stadsbouwmeesters te vinden. Ga dus zeker eens een kijkje nemen!

 

Concreet:

  • Leuven stelt een stadsbouwmeester aan die zich in de eerste plaats bezig houdt met een doordacht ruimtelijk beleid dat gericht is op wonen en daarenboven het gezicht en aanspreekpunt is omtrent het ruimtelijk structuurplan.
  • De stad blijft samen met de universiteit en hogescholen zoeken voor een kwalitatief aanbod aan studentenhuisvestiging, deels om druk van de private markt af te halen.

 

Zeker eens bekijken:

  • Stadsbouwmeester waakt over kwaliteit in architectuur en stedenbouw. Antwerpen (link)
  • Ruimtelijk structuurplan Leuven: link

1 reactie

Ruben Baetens: “Misschien heeft AGSL gewoon een visie nodig ipv ad-hoc beleid ? AGSL als ‘Meesterteam Stadsbouw’ ipv ‘Stadsbouwmeester’ …”

Thijs Van den Brande: “Dat is inderdaad ook een mogelijke piste. Al kan de uitstraling van een sterk persoon (met daarachter een team) wel heel wat helpen. Kwestie dat het niet hervalt in de zoveelste dienst van de stad.”

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.