Een politieke etiquette

De komende gemeenteraadsverkiezingen zullen massaal veel kandidaten Social Media (Facebook, Twitter, Youtube, blogs, …) gebruiken om hun boodschap verkocht te krijgen aan potentiële stemmers. Dit inspireerde JONGCD&V Leuven om de 10 geboden te refreshen naar een meer gestandaardiseerde web2.0 versie. Zo koesteren we de, ijdele?, hoop dat het respecteren van een online etiquette kan bijdragen tot minder aversie van de kiezer voor de politiek.

Barack Obama is niet alleen de eerste zwarte Amerikaanse president van de Verenigde Staten, hij was ook de eerste die social media met succes in zijn verkiezingscampagne gebruikte. Met tools als blogs, Twitter, MySpace en Facebook kon hij zijn verhaal over brengen op de Amerikaanse kiezer. Mensen konden nu direct reageren op toespraken, nieuws en debatten. Obama en zijn team spraken een hele nieuwe doelgroep aan, wat hem uiteindelijk hielp om president van Amerika te worden.

De komende drie maanden zal door de gemeenteraadsverkiezingen ook elke Belg met dit fenomeen worden geconfronteerd. Je Facebook, Twitter of Google+ account zal overstelpt worden met vriendschapsverzoeken, volgers en vooral eindeloos nietszeggend gepalaver en beloftes: het niveau drukwerk onwaardig. “JONGCD&V Leuven wil met deze 10 geboden een politieke etiquette lanceren die er hopelijk voor zal zorgen dat de kiezer door overdaad niet voldaan is van politiek begin oktober”, aldus Thijs Van den Brande van JONGCD&V Leuven.

Hieronder kunt u de affiche terugvinden, maar alvast een voorproefje:

1. Voor je levensverhaal bestaat er de biografie (zet het dus niet op facebook);
2. Een daguitstap is pas officieel als je het in één zin met foto’ke kan vermelden;
3. Verboden te porren tijdens de sperperiode, en daarna;
4. Farmville? Zie supra;
5. Ik heb geen nood aan online gifts als deze nooit in de realiteit worden uitgedeeld.
____________

Thijs Van den Brande, Bestuurslid JONGCD&V Leuven
Joris Philips, ondervoorzitter JONGCD&V Leuven

Dit artikel verscheen origineel op www.jongcdenvleuven.be en op deredactie.be

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.