Leuven heeft een oude universitaire traditie die terug gaat tot 1425. Los of de naam nu ‘Studium Generale Lovaniense’, ‘Rijksuniversiteit Leuven’, Katholieke Universiteit Leuven of KU Leuven was, de academische continuïteit bleef door de eeuwen heen bestaan. De impact van de universiteit op het stedelijk weefsel in Leuven is dan ook ontegensprekelijk aanwezig. Dit in tegenstelling tot grotere steden zoals Antwerpen, Gent of Brussel waar de aanwezig universiteit slechts één van de velen grootstedelijke functies vervult. De stad mag echter geen decor zijn, maar moet de tweede thuisstad worden van elke student. Eerder lanceerden Joris, Peter, Carl en ikzelf daarom al enkele concrete ideeën om in te spelen op de verschillende kansen die de studentenpopulatie ons biedt:

  • De student als Leuvenaar: Herhaal de geslaagde wijkfeesten van tijdens de zomermaanden ook tijdens het academiejaar!
  • Een coördinator integrale veiligheid die in samenwerking met de horeca, de stad, de universiteit, de politie, het parket en andere relevante partners, een actieplan voor de Oude Markt opstelt.
  • Een open databank met alle studentenkamers voor een transparante kotenmarkt.
  • Een doordacht mobiliteitsplan met aandacht voor de fietser (student, jongere én bewoner) en de nodige stalling.

En waarom ga ik nu in debat en niet onze lijsttrekker? “Deels als statement, waarbij CD&V kansen wil geven aan jongeren, zeker wanneer het onderwerp over hen gaat, maar ook omdat we trots zijn dat we als partij op elke plaats op onze lijst kwaliteit hebben!” aldus Carl Devlies. En met die woorden was ik ook overtuigd om mijn ervaringen te laten spreken en ons verhaal van de Leuvense student te komen brengen. En ik kan ook al zeggen dat een groot deel van onze kandidaten aanwezig zal zijn om in de eerste plaats ook te luisteren naar de verschillende meningen en vragen uit het publiek.

Een aantal thema’s zullen dus zeker de revue passeren die avond: studentenhuisvesting (een olympisch dorp of niet), allerlei methodes om overlast in te perken en studenteninspraak. Relevante thema’s, maar dekken ze wel de volledige lading? Laat daarom hieronder jouw prangende vraag achter op deze blog waarop jij graag een antwoord wil van de lijsttrekkers en mij!

Tags: , , ,

React!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.